Kovář

24.01.2010 15:05

Zpracování železa bývalo původně kovářskou záležitostí. Kovář byl vždy řemeslník,který převážna za horka tvaroval ( kul ) železo do určité podoby kladivem na kovadlině.

Dobová kovářská dílna

 Na vesnicích kováři vyráběli veškeré výrobky, kdežto ve městech se řemeslo dělilo podle druhu výrobků na řadu příbuzných oborů: kovářství, zbrojířství, záměčnitví, kolářství, cvokařství aj.

V 10.-12. století nacházíme mezi dvorskými výrobci uzdaře, sedláře, řemenáře, ale také kováře, s největší pravděpodobností zhotovovali ze železa i jiné věci než jen podkovy. Ve 13. a 14. století kováři kovali šíny a štáfy do podoby různých předmětů a nástrojů potřbných v domácnostech i pro různá řemesla.

V 15. století zhotovovali kováři k běžné potřebě sekery kladní, dřevné, rohaté, jednoruční, dvouruční, řeznické, havířské. Všelijaká kladiva - mezi nimi zednická, kosná, kraslíky, pobíječky, drkolny, pily větší, menší, sekáče, formy na pečení oplatek, motyky, kratce, srpy, travní a obilní kosy, kleště od nejmenších po velké, rýče, lopaty, hřebla železná, drabce, křesadla do kychyní, rozličné nebozezy, všelijaké hřebíky - hlavaté, laťové, šindelné, skřídelné. Kováři dále vyráběli sáně do kamen, rožně pánve, kotlíky a různé další věci pro domásnost i řemsla. Husitům vyráběli kováři palcáty, bijáky, palice a kovali selské cepy.

Pokud varáběl kovář výše uvedené pžedměty, označovala se jeho práce jako "kovářské dílo bílé". Kování vozů a koní se nazývalo " kovářským dílem černým.

Od kováře se vyžadovalo, aby vyráběl díla pevné a úhledné. Když někdo kovářské dílo zlámal nebo poškodil, měl škodu nahlásit a cechmistři byli povinni shledet kdo nese vinu.

Vybavení kovárny představola kovadlina, jedna menší druhá větší, kovářský svěrák, různé hřebovny, desatery až dvacatery kleště, ruční kladiva různých velikostí, kladiva koňská, nýtovací, perlík jeden nebo dva, dva tři mlaty, kropáče, několik sekéčů a utínek, několik průbojů a průbojníků, dmýchací měchy, ohniště.

Od 16. století se sortiment kovářkých výrobků pro běžnou potřebu značně rozšiřoval a doplňoval soubor kovaných prací ozdobných. Mezi kované předměty ozdobné patří různé mříže, zábradlí, kování vrat a dveří, okenní mřížky, mříže a další předměty, keré souvisely se stavbou. Stavební kování sestávalo hlavně ze závěsů, zámků, přítuh a klepadel. Kování nábytku představuje ve svém vývoji nejen důležitou funkční složku, ale i výzmamnou dekorativní nábytkovou součást. Hystorický nábytek býval opatřen kováním kvůli snadnějšímu sestavování, spojování a snadnějšímu pohybu jeho částí. Kování taká představovalo určitou ochranu před násilným vniknutím nebo poškozením. Hotovile se na individuální zakázky nebo sériově ze železaz bronzu nebo z mosazi.

—————

Zpět